Zobrazit kategorie
Kurkumovník dlouhý je vytrvalá rostlina dorůstající výšky až 1,5 m. Předmětem sběru jsou zdužnatělé článkovité oddenky, které se podobají zázvoru. Původem je z jižní Asie, avšak největším producentem je Indie, kde se kurkuma po staletí řadí do tradiční ájurvédské medicíny.
Je známá především jako koření, avšak její působení má daleko širší záběr s mnoha účinky i na lidský organismus.
Kurkuma pozitivně působí na uchování zdraví kloubů a kostí. Přispívá k dobrému trávení. Má vliv na obsah tuku v játrech a normální činnost jater. Podporuje správnou funkci krevního oběhu, kardiovaskulárního a dýchacího systému.
Dokázány jsou i účinky na činnost nervové soustavy a duševní rovnováhu. Je označována jako antioxidant. Příznivě působí na imunitní systém a na zdravý vzhled pleti.
Použití:
Kurkuma je vhodná k luštěninám, na vajíčka, drůbeží maso, ryby, rýži i do polévek. Jedná se o velice chutné a všestranné koření, které má charakteristické pronikavé aroma a dlouhotrvající chuť připomínající kmín. Kurkuma je hlavní složkou kari koření, kterému dodává jeho tradiční barvu.
Skladování: Skladujte pečlivě uzavřené.