Hlíva ústřičná, latinsky - Pleurotus ostreatus, anglicky - oyster mushroom má mnohé účinky, které jsou pro člověka velmi prospěšné. Hlíva ústřičná obsahuje velké množství vitamínů B, jako je B1, B2, B5, B6, B7, B9 , ale také např. vitamín C. Hlíva obsahuje vitamín B1, B2 a kyselinu listovou. Má velmi nízký obsah kalorií. Obsahuje také draslík a fosfor.
Hlíva obsahuje i esenciální aminokyseliny, které si tělo neumí samo vyrobit. Hojně zastoupenými aminokyselinami jsou např. kyselina glutamová a aspargová, tyrosin, alanin, arginin, histidin, glycin, serin, leucin, tryptofan, prolin, metionin, valin, cystein...
Díky velkému množství vitamínů B a D příznivě působí na nervový systém a kosti. Hlíva ústřičná obsahuje velké množství proteinu a bílkovin, což je zajímavé pro vegany, kteří mohou hlívou nahradit maso. Hlíva neobsahuje žádné sacharidy.
Studie prokazují, že hlíva ústřičná pomáhá regulovat hladinu cholesterolu v krvi a někteří odborníci se domnívají, že zdárně posiluje imunitní systém. Hlíva ústřičná má celkově pozitivní účinek na tělo.