Jujube pochází původně z jižní Asie. Dnešní pěstování na této straně zěměkoule setrvalo, zejména pak v Číně a Japonsku, ale pěstuje se také ve Středomoří a to například v Bulharsku.
Sušené plody jujube mají lahodnou nasládlou chuť a jsou bohatým zdrojem vitamínů C, jehož množství je zde až 30x vyšší, než v citronu. Dále obsahují vitamin B2, provitamín A, bioflavonoidy, škroby a sacharidy (25 – 30 %, sušená jujuba až 63,8 %), bílkoviny (2,6 – 3,4 %), tuky (3,7 %).
Nesmíme opomenout ani významnou část stopových prvků, které v těchto plodech najdeme. Jsou jimi zejména měď, kobalt, jód, draslík, vápník, fosfor, železo, hořčík, zinek, mangan a rutin.
Jujube působí příznivě na játra, slezinu a tvorbu krvinek. Plody jujube jsou také vhodným nástrojem na detoxikace a zklidnění organizmu.
Použití
Konzumuje se přímo v tomto sušeném stavu v průběhu celého dne, ale také je vhodný jako doplněk pro vaření mnoha chutných pokrmů. Ovoce není uměle doslazované. Toto je sušené bez pecek, ale pozor je možné, že se tu a tam některá vyskytne. Tuto pecku je možné zasadit a vypěstovat tak i 15 metrů vysokou Jujube.
Složení
Cicimek datlový 200 g
Výrobce : Salvia Paradise s.r.o.