Zobrazit kategorie
Mandle jsou složeny z více než 50 % tuků (52 g ve 100 g). Najdete v nich především z mononenasycené (34 %) a polynenasycené (11 %) mastné kyseliny, které jsou zdravé pro naše srdce.I když mají vyšší energetickou hodnotu (2649 kj ve 100 g), jsou doporučovány při hubnutí a jsou častým základem receptů z nízkosacharidové diety. Obsahují totiž hodně vlákniny(12 g ve 100 g),proteinu(18, 3 g bílkovin ve 100 g)a řadu antioxidantů, které naše tělo potřebuje. Antioxidanty jsou především ve slupce mandle, proto je zdravější konzumovat mandle neloupané. Naturální mandle jsou také zdrojem hořčíku (269 mg ve 100 g) a vitamínů B2 a E.
Naturální mandle odrůdy Carmel jsou nejlahodnější samotné.Přidejte si je nasekané do jogurty, nebo z nich vytvořte granolu. Gurmáni si z nich ale vyrábějí mandlová másla i mléka. Můžete je také přidat do zmrzliny, kaší či salátů. Mandlová mouka, která se vyrobí rozemletím mandlí slouží jako náhrada klasické mouky v low-carb dietě na výrobu palačinek, dortů, ale třeba i pečiva a pizzy.
Mandlové máslo
Mandlové mléko
Vanilkové rohlíčky bez cukru
Mandlovník nebo-li mandloň obecná je původem ze severní Afriky a Asie. Pokud chcete ale mandloň vidět, najdete ji u nás na Moravě. Na jejich export do světa se specializuje Kalifornie, odkud pochází většina (kolem 80 %) mandlí, velmi se jim tam daří, a proto jsou těmi nejlahodnějšími. Pěstují se ale také i v Austrálii, Chile nebo Španělsku. Mandloň vypadá jako rozložitý, hustý keř, který na jaře nádherně kvete a nejčastěji nás okouzlí bílou, světle růžovou až načervenalou barvou.Mandloň si potrpí na teplo, nesnáší velké vlhko, zrovna tak ji decimují zimní mrazy.
Nejčastěji máme mandle z Kalifornie v USA, odkud jsou nejlahodnější.Každou várku pečlivě kontrolujeme, abychom vám doručili ty nejkvalitnější a nejchutnější ořechy.